חייל שנחשף באופן יומיומי לאיומי צלפים בגבול עזה לקה בטרשת נפוצה, אך משרד הביטחון דחה תביעתו להכיר בו כנכה צה"ל. לאחר ערעור לבית המשפט התקבלה התביעה

 

 

 

חייל שנחשף באופן יומיומי לאיומי צלפים בגבול עזה לקה בטרשת נפוצה, אך משרד הביטחון דחה תביעתו להכיר בו כנכה צה"ל. לאחר ערעור לבית המשפט התקבלה התביעה


בית משפט השלום בראשון לציון, המשמש כערכאת ערעורים על החלטות משרד הביטחון, קיבל לאחרונה ערעור אותו הגיש חייל, באמצעות עו"ד יואב אלמגור, וקבע, במסגרת פשרה, כי מחלת הטרשת הנפוצה שבה לקה בחייל נגרמה במלואה עקב תנאי שירותו הצבאי. בכך ביטל בית המשפט את החלטת קצין התגמולים של משרד הביטחון, שדחה בתחילה את תביעתו של החייל להכרה במחלתו. 


החייל התגייס בשנת 2020 בפרופיל 97, ללא כל מחלות רקע או היסטוריה משפחתית של טרשת נפוצה. לאחר הטירונות הוא שובץ כמפעיל ציוד מכני הנדסי (צמ"ה) בחטיבה הצפונית של גבול רצועת עזה, שם שירת כלוחם הנדסה קרבית. תפקידו כלל הפעלת כלים הנדסיים תחת איומים מתמידים מצד גורמים עוינים, כולל חשיפה לירי צלפים וטילי נ"ט.


בתצהירו תיאר החייל את תנאי השירות הקשים: "לאחר הכשרתי היה התפקיד העיקרי שלי להפעיל כלים הנדסיים בגזרת עזה בחטיבה הצפונית, ודבר זה היה כרוך בלחץ נפשי גדול מאוד.


"בין היתר הייתי צריך לעשות פעילויות חוצות גדר המסכנות את החיים שלי תחת איומי צלפים ואיומי טילי נ"ט מהצד של חמאס, שלגביהם נאמר לנו מהמפקדים ובאופן מפורש, אף בפקודה ברורה מהם, שאיומים אלה זה לא צחוק, זה אמיתי ושיש לקחת כל סיכון כזה במלוא הרצינות.


"הרבה פעמים כשהייתי נוסע עם הכלי על הגדר, הייתי מקבל לייזרים ירוקים של צלפים מהצד של עזה שהיו מאיימים עליי ומלחיצים מאוד.


"לעתים הייתה סוג של פעילות, שבה הייתי צריך אני להיות המטרה. פעילות זאת נקראת 'הסחת דעת', שבעצם אני הייתי מגיע לקו דיווח מסוים, אליו המפקד היה שולח אותי, ושם היה מחכה לי כוח חי"ר שאני אמור לפתוח להם את הגדר. כשהכוח נכנס לבצע את הפעילות שלו, אני הייתי צריך פשוט לשחק עם הכלי ולעשות רעש כדי למשוך אליי תשומת לב של חמאס ושל כוחות עוינים אחרים.


"כבר קרה מקרה שנשלחתי לפעילות כזאת באמצע הלילה לבד בערך בשעה שלוש לפנות בוקר, והייתי עם שופל לא ממוגן, ותוך כדי נסיעה לכיוון מקום הפעילות התחלתי לקבל לייזרים מכיוון עזה שכוונו לי לכלי וכתוצאה מזה נלחצתי נורא – עד כדי כך שאיבדתי שליטה בכלי וכמעט התהפכתי לתעלה שהייתה בצידי הציר שעל הגדר. ממש ברגעים האחרונים הצלחתי להשתלט על הכלי ועצרתי במקום בטוח כדי להירגע ממה שקרה לי.


"הדבר הלחיץ אותי עוד יותר כשהייתי עושה טפ"ש (טיפול שבועי) לכלי שעומד על הגדר, כשאני עושה טיפול שבועי לכלי אני לא שם קרמי למרות שאתה על הגדר כי זה מלכלך אותו וזה מסורבל וזאת גם ההוראה מהמפקדים, ואני בתור אחד שמודע לאיומי צלפים שיש, ושכל הזמן המפקדים מזהירים ואומרים לך ומפחידים אותך, אז הייתי נכנס לפאניקה ולסטרס מטורף שפשוט גרמו לי לקפוץ מהכלי כמו חולה רק שחס וחלילה לא אחטוף כדור בחזה ואני אחזור הביתה בארון גופות.


"יותר מזה. הייתה פעם שעמדתי על גג של באגר לבדוק לו שמנים, כחלק מהטיפול, ופתאום שמתי לב שיש לי נקודה של לייזר על החזה. הרגשתי שאני בשניות האחרונות לחיים שלי.

"
ברוב הפעילויות היה לנו מפגש קרוב עם גורמים עוינים מהצד השני – ממש ראיתי את הצלפים שמכוונים עליי ואני יודע שאם אחד מהם משחרר עליי כדור סיימתי את הסיפור שלי. ...בקיצור, המון פעילויות תחת איומים, המון חשיפות לאויב והרבה הפעלות של כלים לא ממוגנים בחזית מול קו האויב."


בראשית שנת 2022 התעורר עם שיתוק בצד ימין של פניו. לאחר בדיקות רפואיות, כולל MRI, אובחן כחולה בטרשת נפוצה – מחלה אוטואימונית כרונית הפוגעת במערכת העצבים המרכזית. בעקבות האבחנה, שוחרר משירות צבאי.


החייל הגיש תביעה לקצין התגמולים של משרד הביטחון בבקשה להכיר במחלתו כנכות עקב שירותו הצבאי, אולם תביעתו נדחתה. על כך הוגש הערעור לבית המשפט, אליו צורפו תצהירו, תצהירים של חבריו לשירות וחוות דעת רפואית.


בחוות הדעת של המומחית בתחום הנוירולוגיה, נקבע כי קיים קשר סיבתי בין תנאי השירות הלחוצים והמסוכנים בהם פעל החייל לבין התפרצות מחלת הטרשת הנפוצה. המומחית ציינה: "מדובר בחייל שפיתח התקף ראשון של טרשת סביב חשיפה לסטרס משמעותי בשירותו הצבאי... החייל היה נתון ללחץ משמעותי מאוד כולל סכנת חיים, חוויית הלחץ ניכרה עליו".


המומחית התבססה על מחקרים רפואיים המצביעים על קשר בין לחץ נפשי להתפרצות טרשת נפוצה: "טרשת ולחץ נפשי נחקרו במשך שנים. דו"ח עכשווי של האקדמיה האמריקאית לנוירולוגיה מצהיר כי 'הקשר בין לחץ קודם לבין הופעת טרשת נפוצה או החמרה בטרשת נפוצה נחשב אפשרי'". 


היא הוסיפה כי "לאחרונה פורסמה עבודת מחקר הסוקרת את כל המאמרים משנת 2010 ועד 2020 בנושא לחץ וטרשת נפוצה. בעבודה זו נמצא מתאם גבוה מאוד בין לחץ והתקף טרשת נפוצה."


מנגד, משרד הביטחון דחה את הטענות, ואולם במסגרת ההליכים ולאחר דיונים עם בא כוחו של החייל, עו"ד אלמגור, הסכים במשרד הביטחון לסגת מעמדתו, ולהכיר באופן מלא במחלת הטרשת הנפוצה שבה לקה החייל  כמחלה שנגרמה עקב השירות הצבאי.


כבוד השופטת רבקה ארד מביהמ"ש השלום בראשון לציון אישרה את הפשרה בין הצדדים כפסק דין   

מאז שחרורו, ממשיך החייל לסבול מתסמינים מתמשכים: "אני עדיין מוגבל משיתוק עדין בחלק הימני של הפנים, עם כאבים, עין שלא נסגרת ושמיעה ירודה. אני סובל מנימולים וחולשה ברגל ימין. התרופות שאני נוטל מדכאות את מערכת החיסון וגורמות לתופעות לוואי קשות".


עו"ד יואב אלמגור, שייצג את החייל, מסר: "ההכרה במחלת הטרשת הנפוצה כקשורה באופן מלא לשירותו הצבאי של החייל היא צעד חשוב וצודק. מדובר בחייל שהתגייס לשירות משמעותי ונאלץ להתמודד עם תנאי שירות קשים, שסיכנו את חייו וגרמו להתפרצות מחלתו. הספרות הרפואית מצביעה על מחלות כרוניות רבות הפורצות על  רקע סטרס מתמשך, וההכרה במחלה זו כנכות משירות תאפשר לתובע, ולאחרים במצבו, לקבל את הסיוע והתמיכה להם הם ראויים".


עו"ד יואב אלמגור  http://www.almagorlaw.co.il מייצג נפגעי גוף, נכי צה"ל, נפגעי איבה, נפגעי תאונות עבודה ותאונות דרכים ונפגעי רשלנות רפואית, בוועדות רפואיות של אגף השיקום במשרד הביטחון ושל הביטוח הלאומי ובבתי המשפט.

 

קרדיט צילום: אייל אורלי

 

מחלק זה נא לא להכניס לכתבה >> 

 

הידיעה פורסמה ונשלחה לכלי תקשורת נוספים    

 

הודעת  עיתונות מלאה ותצלום עורך הדין מצורפים למייל זה.   

 

לפרטים  נוספים ולראיונות   רן שריר  - יחסי ציבור לעורכי דין   054-3063336  

 

 

 

 

 

 

 

תגובות

רשומות פופולריות